Wat zijn de voordelen van niacinamide voor je huid?

Nog nooit van niacinamide gehoord? Tijd om daar verandering in te brengen, want dit ingrediënt is een van de echte skincare greats!

Wat is niacinamide?

Niacinamide (vitamine B3) is de ultieme multitasker. Voor we verder ingaan op wat niacinamide juist is, licht ik graag even toe wat de huidbarrière juist is.

Onze huid houdt -in normale omstandigheden- vocht en oliën binnen en agressors (zoals irriterende stoffen, vervuiling...) buiten. De huid ziet er rustig, helder en gebalanceerd uit en is niet gevoelig. Onze huidbarrière zal verzwakken door oa. veroudering, de zon, hormonen, gebruik van agressieve chemicaliën... Daarom hebben we soms een helpende hand nodig - dit is waar niacinamide tevoorschijn komt. Niacinamide stimuleert de productie van ceramiden, één van de bouwstenen van onze huidbarrière. Het is wateroplosbaar, wat betekent dat ons lichaam deze vitamine niet kan opslaan, daarom moeten we ervoor zorgen dat we onze dagelijkse dosis binnenkrijgen!

Wat zijn de voordelen van niacinamide voor je huid?

Bereid je voor, de lijst met voordelen zal je mond laten openvallen. Zoals ik al zei, niacinamide is de ultieme multitasker!

  • verhoogt het hydratatieniveau van je huid
  • beschermt tegen vrije radicalen (door vervuiling...) die huidbeschadiging veroorzaken
  • is ontstekingsremmend, dus het verzacht roodheid
  • vervaagt hyperpigmentatie, ouderdomsvlekken etc
  • reguleert de olieproductie
  • verbetert de elasticiteit
  • vervaagt littekens, zoals acnelittekens
  • vermindert fijne lijntjes en rimpels
  • verhoogt de collageenproductie, houdt de huid jong

Niacinamide kan ik gebruiken op een gevoelige huid

Wanneer begin ik niacinamide te gebruiken?

Ik zou aanraden niacinamide rond je 25ste verjaardag te gebruiken. Als je acne hebt of een huid met veel puistjes, kun je het eerder gebruiken!

Ik heb een gevoelige huid, kan ik nog steeds niacinamide gebruiken?

Wel, het verhaal wordt nog beter want iedereen kan het gebruiken. Zelfs de meest gevoelige huidtypes. Alle leeftijden en alle huidtypes kunnen baat hebben bij niacinamide. 

Voor de vette/acne gevoelige huid: geniet van de olieproductie regulerende voordelen en het helpt ook die pijnlijke rode puistjes te kalmeren

Voor de gevoelige huid: het zal je helpen ontstekingen te kalmeren en je huid gehydrateerd te houden.

Hoe gebruik ik niacinamide?

Je kunt het één of twee keer per dag gebruiken ('s ochtends en 's avonds) & tijdens alle seizoenen. Zeker tijdens de wintermaanden - door de centrale verwarming kan je huid uitdrogen. Je kunt het ook veilig rond de ogen gebruiken. 

Het is makkelijk om niacinamide toe te voegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine, want niacinamide zit in allerlei huidverzorgingsproducten, denk aan dagcrème, serums, reinigers... Serums hebben vaak de hoogste concentratie niacinamide. 

Kan niacinamide overgevoeligheid voor de zon veroorzaken?

Nee, maar er is geen reden om overdag geen SPF te gebruiken. Smeer gerust extra SPF!

Kan ik niacinamide gebruiken in combinatie met andere ingrediënten zoals retinol, vitamine C of salicylzuur?

Denk aan je huid zoals een dieet. Je huid heeft meer dan één gezond product nodig om zichzelf te voeden en in topvorm te blijven. Niacinamide kan worden gecombineerd met allerlei andere ingrediënten, afhankelijk van je huidtype. Niacinamide kan veilig worden gebruikt met alle ingrediënten in je huidverzorgingsroutine. 

Je kunt niacinamide en retinol zien als een power duo. Ze kunnen veilig samen worden gebruikt, straffer nog, ze versterken elkaar! 

Niacinamide en vitamine C kunnen ook (veilig) samen worden gebruikt! Ze zullen elkaar niet minder effectief maken, integendeel. Ze maken de huid helder, stralend en egaler. 

Je kunt niacinamide ook met salicylzuur gebruiken. Geen zorgen! Het is ook veilig te gebruiken met andere AHA- & BHA-zuren. 

Hoe lang duurt het voordat niacinamide werkt?

Zoals bij alle huidverzorgingsproducten, moet u niet meteen grote veranderingen verwachten. Het kan enkele onmiddellijke effecten geven, maar het duurt ongeveer 8-12 weken voordat u het zult merken. Ga voor producten met 5% niacinamide, niets minder. Je kunt een hoger percentage gebruiken, maar houd er rekening mee dat ze irriterend kunnen zijn (zoals alle ingrediënten die in hoge doseringen worden gebruikt).

Wat zijn de beste niacinamide producten?

Wij zijn al heel lang dol op niacinamide. Ik zal een paar van mijn favorieten toelichten!

Klein beginnen? Start met dit micellair water in plaats van je standaard make-up remover!

Deze peeling is het beste voor de normale, vette of naar acne gevoelige huid. Ik raad echter iedereen aan om ook zuren in je huidverzorgingsroutine op te nemen!

Deze dagcrème is perfect voor de normale, vette of acne gevoelige huid. Hij hydrateert, maar door de geltextuur voelt hij helemaal niet vet aan! Bonus, hij bevat retinol 8.

Deze crème kan dag en nacht gebruikt worden. Hij is perfect voor normale tot droge huidtypes (ook gevoelige!) en hydrateert de huid langdurig.

Deze hydraterende serum zit STAMPESVOL niacinamide. Voeg daar haverlipiden, oliën & vitamine E aan toe en dit krachtige niacinamide serum heeft het allemaal. Perfect voor de meest gevoelige huid. Is niet vettig of zwaar, het voelt aan als een briesje op de huid. 

Een behandeling tegen huidvlekken voor iedereen die last heeft van hyperpigmentatie als gevolg van zonneschade, littekens... Met kurkuma en retinol 8 zal deze behandeling hyperpigmentatie bestrijden. 

Voor iedereen die last heeft van puistjes, onzuiverheden, acne... Het vermindert en voorkomt niet alleen puistjes, maar het reinigt ook je poriën. Daar bovenop reguleert het de olieproductie en verzacht het ontstekingen!

Een perfect all-in-one: huidverzorging, foundation & zonnebescherming. Na het aanbrengen ziet niet alleen je teint er op zijn best uit, maar dankzij niacinamide, squaleen en hyaluronzuur wordt je huid ook gehydrateerd.