Retinol. Je hebt er waarschijnlijk al over gehoord, maar wat is Retinol juist?

De meesten van ons hebben gehoord van het skincare ingrediënt, retinol. Zo nee, waar heb je je verstopt? De beauty wereld draait de laatste tijd volledig om retinol - het heeft zijn weg gevonden naar alle huidverzorgingsproducten zoals retinol serums, retinol dagcrèmes, retinol oogcrème, er is geen huidverzorgingsproduct meer zonder! De retinol-hype is real, en terecht. Het is het ingrediënt tegen veroudering dat echt helpt, maar het is veel meer dan dat. In dit artikel gaan we dieper in op het leven van retinol - uiteindelijk zal ik je uitleggen wat het verschil is tussen traditionele retinol en retinol 8 (wat er in veel Verso-producten zit).

Wat is retinol? 

Retinol wordt vaak gebruikt als overkoepelende term voor verschillende soorten retinoïden - dit zijn vitamine A afgeleiden. Eigenlijk is het net andersom: retinol is een soort retinoïde. Er zijn veel verschillende soorten retinoïden, allemaal afgeleid van vitamine A, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes. Verschillende soorten retinoïden zijn: retinol, retinolesters, retinaldehyde, retinoïnezuuresters ... 

Dus wat is het verschil tussen retinol en retinoïden? 

Retinol is het meest voorkomende type retinoïde.
Houd er wel rekening mee dat uw huid alleen de actieve vorm van vitamine A, retinoïnezuur, gebruikt. Retinoïnezuur bindt zich aan de retinoïde receptoren in ons lichaam, waar het de celvernieuwing en cellulaire herstelprocessen normaliseert. Dit is hoe retinoïden magisch kunnen inwerken op rimpels, fijne lijnen, donkere vlekken ...! Het duurt een paar stappen voordat retinol retinoïnezuur wordt. Dit met behulp van onze eigen huidenzymen. Dus voor alle retinoïden, hoe meer deze lijkt op retinoïnezuur, hoe gemakkelijker het is voor onze eigen enzymen om het om te zetten naar retinoïnezuur en hoe effectiever het kan werken. 

Hoe werkt retinol?

Onze huid heeft drie lagen. De bovenste laag of de epidermis (hier werken de meeste anti-verouderingsproducten), de middelste laag of dermis en de onderste laag of subcutis. De meeste anti-verouderingsproducten werken op de epidermis, maar de kleine retinolmoleculen kunnen tot diep in de dermis doordringen. Als het er eenmaal is en het is omgezet in retinoïnezuur, kan het vrije radicalen neutraliseren en de celvernieuwing normaliseren. Dit resulteert in een vollere huid, met minder rimpels, fijne lijntjes en vergrote poriën.

Wat doet retinol nu net? Wat zijn de voordelen?

  • voorkomt rimpels en verzacht de huidige fijne lijntjes
  • verheldert een doffe huid
  • behandelt en vermindert acne
  • vervaagt donkere vlekken
  • ontstopt de poriën en houdt ze vrij

Vertraagt ​​retinol het verouderingsproces van je huid nu echt?

Nou ja, eigenlijk wel! Retinol vertraagt ​​en werkt veroudering tegen. Als je tussen de twintig en de dertig bent, zullen je cellen zich elke 28 dagen hernieuwen, waardoor je een frisse nieuwe huidlaag krijgt. Vanaf je rond de midden 30 bent, is dit helaas niet meer het geval. Je celvernieuwing zal elke 50 tot 70 dagen zijn. Hoe langzamer de celregeneratie, hoe meer rimpels, een doffe huid ... Zoals we al zeiden, zal retinol diep in de huid doordringen en de celvernieuwing versnellen. Het 'bedriegt' eigenlijk de huid door te denken dat hij jonger is dan hij in werkelijkheid is.

Hoe lang duurt het vooraleer retinol werkt en je resultaten ziet? 

Je zal niet van de ene op de andere dag resultaten zien. Het duurt een paar weken tot drie maanden voordat je grote veranderingen ziet.

Heeft het gebruikt van retinol ook andere bijwerkingen? 

Eigenlijk wel.. Zeker in het begin.. Je huid moet zich aanpassen aan het ingrediënt. Omdat retinoïden de celvernieuwing verhogen, kan het je huid (tijdelijk!) dunner maken. Dus in het begin kan je roodheid, ontsteking, droogheid en gevoeligheid ervaren. Deze bijwerkingen verdwijnen binnen een paar weken. MAAR, en er is een grote, maar als u retinol 8 gebruikt (zie later), zal je deze bijwerkingen niet zo gemakkelijk ervaren.

Ik heb een gevoelige huid, kan ik nog steeds retinol gebruiken? 

Wees voorzichtig met retinol als je een gevoelige huid heeft. Een betere optie voor jou is Retinol 8 van Verso (zie later!). Je kan retinol gebruiken, maar begin 's avonds met een lage concentratie. Gebruik het, in het begin, één keer per week en gebruik niet te veel product.

Wanneer begin ik met retinol te gebruiken?

Ik raad je aan om rond je 20ste te beginnen.

Hoe moet ik retinol gebruiken? 

De beste manier om retinol aan je huidverzorgingsroutine toe te voegen, is door langzaam te beginnen en het geleidelijk op te bouwen. Begin met een lagere concentratie en een paar keer per week. Je huid moet een tolerantie opbouwen en dat duurt een paar maanden. Gebruik het 's nachts eerst twee keer per week. Gebruik een hoeveelheid ter grootte van een erwt, meer niet! Gebruik het ook niet op of rond je ogen!

Kan ik retinol ook gebruiken in combinatie met andere ingrediënten zoals zuren of vitamine C?

Met retinol moet je wel oppassen. Omdat het je huid dunner kan maken, moet je wat voorzichtiger zijn bij het combineren met andere ingrediënten.

Retinoïden en zuren zijn beide echte go-to's als je actieve anti-verouderingsproducten wilt, maar in dit geval is meer niet beter. Zuren, zoals AHA & BHA, exfoliëren de buitenste laag van de huid (net als retinoïden), wat in combinatie met het gebruik van retinoïden irriterende bijwerkingen kan veroorzaken. Je moet gelukkig niet het één of het ander te kiezen! Gebruik zuren 's ochtends en retinol' s avonds, of gebruik ze op andere dagen. Retinoïden en vitamine C werken niet optimaal als je ze samen gebruikt. Dat komt omdat vitamine C het het beste werkt in een zure omgeving en retinoïden in de tegenovergestelde basische omgeving. Dus als je ze allebei wilt gebruiken, raad ik aan om retinoïden 's nachts en vitamine C overdag te gebruiken. Vitamine C is een krachtige antioxidant die uw huid gedurende de dag zal beschermen!

Ik ben zwanger of geef borstvoeding, mag ik nog steeds retinol gebruiken? 

Tijdens zwangerschap of borstvoeding is het best om retinol uit je verzorgingsroutine te bannen. Het risico om je baby schade toe te brengen is vrij klein, maar uit voorzorg kan je deze het beste niet gebruiken. Je kan andere anti-aging serums gebruiken zonder retinol en er zijn er genoeg op de markt!

Wat is retinol 8? Wat is het verschil met gewone retinol?

Retinol 8 is een uniek vitamine A-complex, uitgevonden door Verso. Het is 8 keer effectiever dan traditionele retinol, maar het is niet eens half zo irriterend. Het is zachter voor de huid, waardoor het perfect is voor alle huidtypes.

Kan ik retinol 8 tijdens de dag gebruiken?

Yes, yes, yes!! Terwijl je traditionele retinol beter 's avonds aanbrengt, kun je retinol 8 (wat je in Verso-producten vindt) veilig dag en nacht gebruiken! Omdat retinol 8 zo effectief is, is de concentratie van retinol 8 in producten lager dan bij traditioneel retinol.

Verhoogt retinol 8 het risico op zonnebrand? 

Dit zal je choqueren, maar nee! We raden wel aan om overdag een SPF te gebruiken. De effectiviteit van retinol 8 kan worden verminderd door te zonnebaden. Maar je verbrandt er niet sneller door!
Producten voor beginners/gevoelige huid

Deze gezichtsolie is perfect voor retinol noobs of voor mensen met een gevoelige huid. Dit is hét product om je huid kennis te laten maken met retinol. Het beste van twee werelden, als je het mij vraagt, een voedende gezichtsolie met al het goede van retinol.

Dit is de crème de la nachtcrème. Met retinol 8, kurkuma en haver zal deze hydraterende crème je huid kalmeren, hydrateren en beschermen. 
Producten voor alle huidtypes

Deze gel moisturizer is perfect voor de normale tot vette huid. De lichtgewicht gelformule hydrateert de huid zonder dat deze te vettig of zwaar wordt.

Super Eye Serum

Super Eye Serum

From €48

Een lichte oogserum boordevol Retinol 8. Het gaat veroudering tegen en omdat het een serum is, is het zeer effectief!

Als je huid onder je ogen wat extra liefde nodig hebben, kun je niets verkeerd doen met deze sheet masker. Retinol 8 in combinatie met hyaluronzuur, koolzaadolie en pompelmoes extract laat je huid als nieuw aanvoelen.

Lip Serum

Lip Serum

€65

Als je de kleine rimpels en donkere vlekken rond je lippen wilt verwijderen (of voorkomen), dan is dit lippenserum perfect voor jou. Bovendien zal het je lippen ook voller maken en hydrateren - voor zachte, kusbare lippen!
Producten voor de retinol pro's

Als je het maximale uit uw retinolserum wilt halen, is dit hét serum. Het zit vol, ja, VOL met Retinol 8. Je kunt dus behoorlijk pittige resultaten verwachten als het gaat om het kuisen van je poriën, het stimuleren van de collageenproductie, het verminderen van fijne lijntjes en rimpels en het egaliseren van de teint.

Zeg maar dag tegen puistjes! Het powertrio, retinol 8, niacinamide en kurkuma, zal puistjes voorkomen en onder controle houden, terwijl het ontstekingen vermindert en de olieproductie onder controle houdt.

Hyperpigmentation is a beach! Een hoge concentratie retinol 8 helpt je ​​huidskleur te egaliseren en donkere vlekken te verminderen.